Een beka gevonden

In en om de stad Jeruzalem zijn elke dag veel archeologen aan het werk om de grond te onderzoeken. Zij zoeken naar allerlei voorwerpen van vroeger en met name uit de tijd van de Bijbel. Een manier om de grond te onderzoeken, is bakken met grond zeven om te kijken of er iets tussen het zand zit. Een tijdje geleden hebben de archeologen weer iets bijzonders gevonden.

Wat ze vonden was een beka, een gewichtsmaat. Waarschijnlijk zegt dat je in eerste instantie niet zo veel. Het woord beka komt uit de Bijbel. In de Bijbel staat in Exodus 38 dat er per persoon 1 beka, dat is een halve sikkel, voor de tempel bijeengebracht werd. Een beka stond dus voor een bepaald gewicht. In de tijd van Salomo, toen de beka gebruikt werd, waren er nog geen munten. Mensen gebruikten stukken zilver om te betalen. Om te berekenen hoeveel de stukken zilver wogen, gebruikten ze de beka. Ze namen een weegschaal (zoals op de tekening onder het artikel) en aan de ene kant van de weegschaal legden ze de beka en aan de andere kant het zilver. Zo konden ze zien of de schaal in balans kwam en het zilver dus evenveel woog als een beka. De onderzoekers leggen uit dat de mensen die in de tijd van Salomo naar de tempel gingen, zilver met het gewicht van één beka, moesten betalen om de Tempelberg op te mogen.

Bij alle opgravingen die tot nu toe gedaan zijn, zijn er nog maar een paar van die beka’s gevonden. Het bijzondere is dat er nog nooit een beka gevonden is waar het woord beka zo duidelijk opgeschreven was, als bij deze beka. Dat er een beka is gevonden, laat zien dat de verhalen uit de Bijbel betrouwbaar zijn. Mensen hebben ze niet verzonnen, de verhalen zijn echt gebeurd. Het laat daarmee ook zien dat er al heel lang geleden Israëlieten in het land Israël woonden.

Foto boven het artikel: een man houdt de gevonden beka vast. Bron: Yonatan Sindel/FLASH9

Vond je dit tof? Deel het dan!

Facebook
WhatsApp