2000 jaar oude olielamp gevonden!

In de Bijbel kun je lezen dat in de tijd van Jezus de olielamp een belangrijk voorwerp was. Misschien ken je de olielamp wel uit het verhaal over de vijf wijze en vijf dwaze maagden. Alleen de vijf wijze maagden hadden een extra kruikje olie bij zich zodat hun lamp kon blijven branden. Het bijzondere is dat er nu een olielamp gevonden is die ongeveer 2000 jaar oud is.

De olielamp werd gevonden bij opgravingen in Jeruzalem, op de weg die vroeger naar de Tempel leidde. De olielamp is gemaakt van klei en is versierd met plantenmotieven. Olielampen werden vroeger voor verschillende dingen gebruikt. Bijvoorbeeld voor het verlichten van kamers en straten maar ook op bijzondere dagen zoals de sabbat en Chanoeka. Chanoeka is het Lichtjesfeest dat in december gevierd wordt. Tijdens dat feest wordt er gevierd dat bij de herovering van de Tempel op de vijanden van de Joden, er een oliekruikje gevonden werd met olie waar de kandelaar in de Tempel wel acht dagen lang van kon branden. Normaal was dat maar één dag, dus het was een groot wonder!

Eerder vonden archeologen wel eens stukjes van olielampen maar niet vaak een hele olielamp. Het is daarom een erg bijzondere vondst!  

Vond je dit tof? Deel het dan!

Facebook
WhatsApp