Ideeën om geld te sparen

Een jongen in Aleh. foto: Jaco Klamer

Wat leuk dat jij mee spaart voor de kinderen van Aleh! Sparen is goed en soms ook leuk, maar vaak ook best lastig. Wat zijn slimme manieren om geld te verdienen? Hieronder krijg je een paar tips.

Idee 1: verkopen

Ben jij goed in timmeren? Kan je goed verven en bijvoorbeeld bloempotten mooi versieren? Bak jij de allerlekkerste boterkoek? Maak dan heel veel van dat wat je goed kan en ga het verkopen! Ga rond in de buurt of maak een verkooptafel bij een verjaardag. Jij blij, zij blij!

Idee 2: handige harry

Ken je de uitdrukking ‘heitje voor een karweitje’? Heitje komt van ‘hei’, een Jiddisch (de taal die Joden in Europa spreken) woord dat ‘vijf’ betekent en wijst op vijf stuivers. Het wil zeggen dat je geld krijgt voor een klusje dat je doet. Vraag je moeder of je het onkruid in de tuin kan wieden, help je oma met schoonmaken of de buurman met het poetsen van zijn auto. Wel in ruil voor een ‘heitje’ natuurlijk!

Idee 3: zakgeld

Je kan geld sparen dat je van anderen krijgt (door bijvoorbeeld iets te verkopen), maar soms kan het ook goed zijn om een beetje van je eigen geld weg te geven. Krijg jij bijvoorbeeld twee euro per week zakgeld? Leg dan eens vijftig cent of een euro aan de kant voor Aleh.

Idee 4: lege flessen

Deze tip is super makkelijk. Ga de buurt rond en vraag in je familie of ze nog lege flessen met statiegeld hebben liggen (en of ze die voor je op willen sparen). Als je een gewone fles inlevert in de supermarkt, krijg je daar namelijk vijfentwintig cent voor. Met een tas vol flessen tikt dat lekker aan!

Idee 5: sponsoractie

Laat je sponsoren door je familie en vrienden om iets bijzonders te doen. Ga bijvoorbeeld afval opruimen in de buurt en vraag mensen je per kwartier of per volle afvalzak te betalen. Of fiets zoveel mogelijk rondjes. Of blijf zo lang mogelijk wakker en maak rekensommen. Hoe lang hou jij het vol?