Bedreigde haaien voelen zich veilig bij Israël

Heb jij wel eens een haai in het echt gezien? Op sommige plekken aan de Israëlische kust is de kans heel groot dat je een haai in het echt ziet. Haaien vinden het namelijk heel fijn in de buurt van Israël.

Over het algemeen gaat het niet goed met de haaien in de Middellandse Zee. Veel haaien zijn er in de afgelopen jaren gestorven. Maar in de buurt van Israël komen er juist steeds meer haaien. Dit heeft twee redenen. De eerste reden is dat er aan de Israëlische kust energiecentrales zijn. Vanuit deze energiecentrales wordt er warm water de Middellandse Zee ingepompt. Hierdoor ontstaat er een soort grote jacuzzi. En daar houden haaien van! Ze houden van lekker warm water.

Een tweede reden is dat haaien voor Joden niet koosjer zijn. In andere landen worden haaien gevangen en opgegeten maar in Israël wordt de haai met rust gelaten. De vele haaien bij Israël trekken de aandacht van onderzoekers en toeristen. Onderzoekers bestuderen hoe de haaien zwemmen en of ze bijvoorbeeld elk jaar terugkomen. En toeristen die genieten van haaien onder andere door met ze te zwemmen… Tot nu toe is dat goed gegaan, maar het is wel oppassen geblazen!

Vond je dit tof? Deel het dan!

Facebook
WhatsApp