Beperking?

Ontmoet Raphael Chaim Moshe, een vrolijke jongeman van halverwege de twintig. Hij verdient het om even extra in het zonnetje te staan. Februari is namelijk uitgeroepen tot maand waarin we extra aandacht hebben voor mensen met een beperking… en dat heeft Raphael. Ten minste, het is maar hoe je het bekijkt. Raphael heeft het Syndroom van Down; door sommige mensen gezien als een beperking, maar Raphael blijkt verre van beperkt te zijn. 

Raphael wil graag dat mensen hem op allerlei manieren leren kennen. Mensen zien vaak vooral snel zijn beperking, terwijl hij heel veel wél kan: hij werkt, hij is onderdeel van de maatschappij, hij heeft veel sociale contacten. Raphael werkt in een café. Wat hij daar zo leuk aan vindt, is vooral dat hij met mensen werkt. Hij is super sociaal. Na zijn werk ploft hij niet neer op de bank. Nee, hij gaat dan graag repeteren met de muziekgroep waar hij deel van uitmaakt.

Raphael heeft nog een wijze les voor ons allemaal. Hij zegt: ‘Wees niet bang om anders te zijn. Je moet voelen dat je echt gelijk bent aan anderen’.

 

(De jongen op de foto is niet Raphael)

Bron: Jerusalem Post

Vond je dit tof? Deel het dan!

Facebook
WhatsApp