Bijzonder: Israëlische tieners vinden duizend jaar oude schat van goud!

Heb jij wel eens gezocht naar een schat in de tuin of bij jou in de buurt? De kans om zo maar een schat te vinden is natuurlijk erg klein. Maar een aantal Israëlische tieners had dit geluk wel! Ze vonden een pot met 425 gouden munten van wel duizend jaar oud.

De tieners hielpen mee bij een archeologische opgraving. Dit deden ze voorafgaand aan de periode dat ze het leger in gaan. In Israël is het verplicht voor jongens en meiden om na hun middelbare school een paar jaar in het leger te dienen. Sommigen van hen doen van te voren een tijdje vrijwilligerswerk en zo ook de tieners die de schat vonden.

Eén van de tieners, Oz Cohen, vertelt dat hij aan het graven was en op een gegeven moment een soort dunne blaadjes zag. Maar toen hij beter keek, zag hij dat het goud was! De gouden munten komen uit een tijd dat de Abbasiden de baas waren in het Midden-Oosten, dit waren islamitische Arabieren.

De leider van de opgraving legt uit dat aan de manier waarop de schat begraven is, te zien is dat de eigenaar van het goud nog terug wilde keren naar zijn schat. Dat is alleen nooit gebeurd. Als de eigenaar de schat wel weer had opgegraven, dan had hij heel veel kunnen doen met het geld. Het goud was in die tijd zoveel waard dat hij er een prachtig huis van had kunnen kopen!

Vond je dit tof? Deel het dan!

Facebook
WhatsApp