Chanoeka: een heel mooi feest over het licht

Dit weekend, op zondag, begint voor de Joden het Lichtjesfeest. Dit mooie feest wordt ook wel Chanoeka genoemd. Met Chanoeka wordt er een heel bijzondere gebeurtenis uit de geschiedenis van het Joodse volk herdacht en gevierd.

In de tweede eeuw voor Christus zijn de Grieken de baas in Israël. En ze hebben heel weinig respect voor de bewoners van Israël, de Joden. Ze willen dat de Joden net zo worden als hen, en dat ze zich niet meer houden aan het Joodse geloof. De Joden moeten bijvoorbeeld verplicht varkensvlees eten terwijl dat van hun wetten niet mag. Op een gegeven moment is er een belangrijke Joodse man, Judas de Makkabeeër, die in opstand komt. Samen met andere Joden weet hij steeds meer van het land Israël terug te veroveren. Uiteindelijk lukt het de groep ook om de tempel weer te veroveren. En dan gebeurt er iets heel bijzonders..

In de tempel vindt de groep de belangrijke negenarmige kandelaar terug. In de Bijbel staat dat deze kandelaar altijd moet branden in de tempel. Samen met de kandelaar, vindt de groep ook een kruikje met olie om de kandelaar te laten branden. Er is wel één probleem: in het kruikje zit genoeg olie om de kandelaar één dag te laten branden, maar het zal nog acht dagen duren voordat er nieuwe olie gemaakt is. En dan gebeurt het wonder: acht dagen lang is elke ochtend het kruikje weer opnieuw vol zonder dat iemand het bijvult. Sindsdien vieren de Joden elk jaar feest vanwege dit wonder, en ook vanwege het wonder dat net zoals het kruikje met olie niet verging, het Joodse volk ook niet vergaan is en God door alles heen voor hen zorgt.

Vond je dit tof? Deel het dan!

Facebook
WhatsApp