De belangrijkste dag van het jaar

Welke feestdag vind jij de belangrijkste feestdag van het jaar? Misschien wel kerst of Pasen? Voor de meeste joden is Jom Kipoer de belangrijkste dag van het jaar. Jom Kipoer is voor de joden een dag waarop ze vasten en God vergeving vragen voor de verkeerde dingen van het afgelopen jaar. In Israël, waar heel veel gelovige joden wonen, gaat deze dag niet onopgemerkt voorbij!

Duizenden joden verzamelden zich gisteravond en vanochtend bij de Klaagmuur om daar te bidden tot God en vergeving te vragen. Vanavond bij zonsondergang begint Jom Kipoer echt. Het hele oude centrum van Jeruzalem gaat dan dicht en er mogen geen auto’s rijden tot woensdagavond. Eigenlijk laat bijna iedereen in Israël de auto staan tijdens Jom Kipoer. Dit zorgt ervoor dat mensen bijvoorbeeld kunnen gaan fietsen op de snelweg!

Er gebeuren nog meer bijzondere dingen in Israël tijdens Jom Kipoer. Er is een groep mensen in Israël die de Derde Tempel willen gaan bouwen op de Tempelberg. Deze mensen willen weer een nieuw  huis bouwen voor God. Ook willen de mensen tijdens Jom Kipoer op de Tempelberg een dier offeren op de manier waarop dat beschreven wordt in de Bijbel (in onder andere Levitcus 16:1-34). De politie van Jeruzalem heeft alleen gezegd dat het niet mag omdat het niet veilig zou zijn.  Er heerst namelijk veel onrust op de Tempelberg en veel mensen vinden dat joden daar niet mogen bidden.

Op Jom Kipoer zeggen veel mensen sorry voor verkeerde dingen die ze gedaan hebben, moet jij op het moment nog sorry zeggen tegen iemand?

Foto: joden bidden bij de Klaagmuur, bron: Noam Revkin Fenton/Flash90

Vond je dit tof? Deel het dan!

Facebook
WhatsApp