Joden
De meeste inwoners van Israël zijn Joods. Van elke honderd mensen die je er op straat tegenkomt, zijn er ongeveer 76 Joods. Als je meer wilt weten over Joden en hun geloof, dan kun je kijken op onze speciale pagina met informatie over het jodendom.
Arabieren
In Israël wonen ook veel mensen met een Arabische afkomst. Ongeveer twintig procent van de bevolking is Arabier. Ze wonen verspreid door het hele land, maar er zijn ook dorpen waar bijna alleen maar Arabieren wonen.
Veel Arabieren gaan tegenwoordig modern gekleed. De oudere generatie loopt vaak nog in traditionele kleding, de mannen bijvoorbeeld in lange gewaden. Islamitisch-Arabische vrouwen dragen vanwege hun geloof vaak een hoofddoekje.
Veel mensen denken dat alle Arabieren moslim zijn, maar dat klopt niet. Ongeveer twintig procent van de Arabieren in Israël is christen. Dit zijn in totaal dus ongeveer tweehonderdduizend mensen. Bijna alle andere Arabieren zijn moslim.
Veel Arabieren in Israël eten traditionele Arabische gerechten. Hierin worden veel groenten, kruiden en granen gebruikt. Best gezond dus! Voorbeelden van typische Arabische gerechten zijn halva, couscous en kikkererwtenbrood.
Halva
Druzen
Als je door Israël reist, zul je soms mannen zien lopen in blauwe kleding en een witte doek op het hoofd. Deze mensen zijn Druzen en ze wonen voornamelijk in het noorden van Israël.
Mannen die religieus zijn, hebben een snor en baard en scheren het hoofdhaar af. Zij dragen blauwe kleding en een witte doek op het hoofd. De vrouwen dragen vaak een mandiel, een transparante losse witte sluier.
Hoewel ze Arabisch spreken en ook hun manier van leven veel op die van de Arabieren lijkt, zien ze zichzelf niet als Arabieren. Oorspronkelijk komen de Druzen uit Egypte, maar nu wonen ze vooral in Israël, Syrië, Libanon en Jordanië. In Israël wonen ongeveer vijftienduizend Druzen.
Het geloof van de Druzen is heel geheimzinnig. Niemand mag er iets van weten, dan alleen zijzelf. Als een kind een jaar of vijf is, begint hij te leren over het geheime geloof van de groep. Hun heilige boek is het Hikmeboek. Druzen geloven, net als de christenen, Joden en moslims, in één God. Daarnaast geloven ze in reïncarnatie. Mensen die in reïncarnatie geloven, denken dat je ziel na het overlijden in een ander lichaam op aarde terugkomt. Dat is dus heel iets anders dan wat bijvoorbeeld christenen geloven. Druzen mogen van hun geloof geen varkensvlees eten, roken of alcohol drinken.
Het eten van de Druzen is in Israël heel bekend. Iedereen vindt het erg lekker. Zo eten ze bijvoorbeeld kube. Dat is een vijf centimeter groot ovaalvormig bolletje, gevuld met groente en vlees. Ook eten ze chewes. Dat is het twee millimeter dikke brood van de Druzen. Je moet er stukje vlees, groentes of kube tussen stoppen, het zaakje oprollen, en eten maar.
Een Druzische commandant uit het Israëlische leger. Bron: Kika Sso – Housam
Druzen zijn blij dat ze leven in de Joodse staat Israël. Dat komt omdat ze daar vrijheid hebben om hun eigen geloof te hebben. Dat geldt namelijk niet voor de Druzen die in islamitische landen wonen. De Druzen zouden vrijstelling kunnen krijgen van de dienstplicht, omdat ze Arabieren zijn. Toch dienen ze graag in het Israëlische leger en veel van hen hebben zich dapper gedragen in de strijd voor Israël.
Bedoeïenen
Het zuidelijke gedeelte van Israël bestaat bijna helemaal uit woestijn. Deze woestijn heet de Negev. In de Negev wonen naast Joodse mensen ook bedoeïenen. Bedoeïenen zijn Arabische mensen die vroeger door de woestijn zwierven. Sommigen doen dit nog steeds, maar steeds meer bedoeïenen hebben nu wel een vaste woonplaats. De grootste bedoeïenenplaats in Israël is de stad Rahat. Er leven meer dan honderdduizend bedoeïenen in de Negev.
In de gebieden waar veel bedoeïenen wonen, wordt maandelijks of jaarlijks een kamelenrace georganiseerd. De eigenaar van de kameel die de race wint, wordt als een zeer belangrijk persoon gezien.
Een bedoeïen kan heel goed voetsporen volgen. Hij weet dan bijvoorbeeld wanneer iemand daar heeft gelopen en of het de voetafdrukken van een man of een vrouw zijn. Hij kan zelfs zien of de vrouw zwanger is! De bedoeïenen maken ’s nachts gebruik van sterren en planeten. Zo kunnen ze precies bepalen waar ze zijn.
De bedoeïenen zijn heel gastvrij. Voor hun gasten maken ze koffie en lekker eten. Mensaf is de meest bekende maaltijd. Deze bestaat uit rijst bedekt met vlees (rund of lam) dat in yoghurt is gekookt. Ook worden er pijnboompitten aan toegevoegd.
Manshaf. Bron: EvanCarroll