Donuts voor het hele leger

Vanaf zondag 2 december tot maandag 10 december vieren de Joden Chanoeka, het Lichtjesfeest. Met Chanoeka eten de Joden allerlei lekkere gerechten, waaronder Soefganiot, een soort donuts. Ook in het leger wordt Chanoeka gevierd en daarom heeft het Israëlische leger maar liefst 360.000 soefganiot besteld voor alle soldaten.

Met Chanoeka herdenken Joden de herinwijding van de tempel in Jeruzalem, in 164 voor Chr. De tempel was in de periode daarvoor ontheiligd door de Grieken maar gelukkig konden de Joden de tempel heroveren en weer mooi maken. Bij de herinwijding hoorde ook dat de kaarsen van de grote menora, een kandelaar, aangestoken zouden worden. Nu was er nog maar één kruikje olie, genoeg om de kaarsen één dag te laten branden. Helaas niet genoeg tijd om weer nieuwe olie te maken. Alleen toen gebeurde er een wonder: de olie raakte niet op en er was genoeg olie om de kaarsen acht dagen te laten branden. In die acht dagen kon er weer nieuwe olie gemaakt worden. Om dit te gedenken eten de Joden veel gerechten met olie, waaronder de soefganiot.

Tijdens Chanoeka worden de soefganiot opgestuurd naar de soldaten van de luchtmacht, de landmacht en de marine. 10.000 soldaten zijn veganistisch en zij krijgen een speciale veganistische soefganiot. De soldaten mogen kiezen tussen soefganiot gevuld en jam en soefganiot gevuld met chocolade. Ik zou die met chocolade kiezen, welke zou jij kiezen?

Foto: Een legercommandant steekt de kaarsen van de menora aan tijdens het Chanoeka feest. Bron: Nati Shohat/FLASH90

Vond je dit tof? Deel het dan!

Facebook
WhatsApp