Een bijzondere munt ontdekt

In Israël heeft het de afgelopen tijd veel geregend. Behalve dat dit goed is voor de grond en voor de watervoorraad, brengt het ook nog andere voordelen mee. Zo komt er door de regen één en ander bloot te liggen, waaronder een bijzondere munt van 1885 jaar oud.

De munt werd gevonden door een Israëlische gids en een vriend in het zuidwesten van Jeruzalem. Ze zagen tijdens hun wandeling een rond groen schitterend voorwerp uit de grond steken en hadden al snel door dat het iets heel bijzonders was. De munt is afkomstig uit de tijd van de Bar Kochba-opstand. Dit was een Joodse opstand tegen Romeinse overheersers in de jaren 132-136 na Chr. In deze opstand had Sjimon Bar Kochba de leiding. Hij slaagde er in om vier jaar lang een stuk van Israël vrij van Romeinse overheersing te houden. Veel Joden zagen hem als de Messias. Aan de vrijheid kwam een einde in 136 na Chr.

Op de voorkant van de munt staat een palmboom met daarboven de voornaam van de leider van de opstand, ‘Sjimon’. Op de achterkant staat een blad van een druivenstruik met daarbij de tekst: ‘het tweede jaar van de vrijheid van Israël.’ De weg waarlangs de munt werd gevonden, was vroeger de verbinding tussen verschillende plaatsen waar Sjimon heeft geschuild. Volgens wetenschappers zou het best kunnen dat de munt is verloren door één van de strijders op weg van de ene schuilplaats naar de andere.

Kijk voor een foto van de munt hier: https://www.timesofisrael.com/rains-unearth-rare-bar-kochba-era-coin-hailing-freedom-of-israel/

Vond je dit tof? Deel het dan!

Facebook
WhatsApp