Een bijzondere stenen vondst

In Israël is een bijzondere ontdekking gedaan. Waar nu de ingang van de moderne stad Jeruzalem is, was heel vroeger een ambachtelijk dorpje. In dit dorpje woonden arbeiders die allerlei producten met de hand maakten. Bij opgravingen naar dat dorpje stuitten archeologen op een mooie vondst.

Ergens in het dorpje vonden de archeologen een grote steen met daarop uitgebeiteld: “Hananiah zoon van Dodalos van Jeruzalem”. De archeologen vonden uit dat deze inkerving wel 2000 jaar oud was en gemaakt was in ongeveer de eerste eeuw voor Christus. Het is de oudste stenen inkerving van het woord Jeruzalem ooit gevonden.

De steen werd gebruikt in de werkplaats van een Joodse ambachtsman, waarschijnlijk Hananiah zoon van Dodalos. Dodalos was waarschijnlijk niet de echte naam van de vader van Hananiah maar een bijnaam. Deze bijnaam werd vaak gegeven aan kunstenaars uit die tijd, en verwees naar Daedalus, een figuur uit de Griekse mythologie. Hananiah was mogelijk één van de pottenbakkers uit het ambachtsdorp. Deze pottenbakkers maakten voorwerpen voor de tempeldienst en kookgerei. Deze voorwerpen  werden gekocht door de inwoners van Jeruzalem of pelgrims die Jeruzalem bezochten.

Wetenschappers zijn er nog niet over uit of de inkerving nou in het Hebreeuws of in het Aramees is geschreven. De meeste inwoners van Jeruzalem konden beide talen, die heel erg op elkaar lijken, vloeiend spreken. De inkerving is niet de oudste vondst van het woord Jeruzalem ooit. Het woord Jeruzalem vinden we ook terug in de Dode Zee rollen die ouder zijn dan deze inkerving. Het bijzondere hieraan is dat het uitgebeiteld is in steen en heel mooi laat zien dat de Hebreeuwse taal heel goed bewaard is gebleven in de loop van de tijd. De spelling is namelijk exact hetzelfde als hoe het nu gespeld wordt. De steen is te bezichtigen in het Israël Museum in Jeruzalem dus wie weet kan jij hem ook nog eens in het echt zien!

Foto 1: De inkerving van het woord Jeruzalem in de steen. Bron: Yonatan Sindel/Flash90
Foto 2: De hele steen met de inkerving. Bron: Yonatan Sindel/Flash90

 

 

Vond je dit tof? Deel het dan!

Facebook
WhatsApp