Een Israëlische vlag op de maan

In 2010 was de aftrap van een heel bijzondere wedstrijd. De Google Lunar XPrize, een organisatie die goedkope missie naar de maan wil stimuleren, beloofde een prijs van 30 miljoen euro voor de deelnemer die als eerste met zijn raket op de maan zou landen. De deelnemers hadden tot maart 2018 de tijd om de maan te bereiken maar maart 2018 is inmiddels voorbij en nog enkele raket van de deelnemers heeft zijn poten in het maanzand gezet. Maar dat is niet voor heel lang meer!

Eén van de deelnemers aan de wedstrijd was de Israëlische organisatie SpaceIL. Hoewel de wedstrijd van Google Lunar XPrize over is, is deze organisatie nog steeds vastberaden om de maan te bereiken. Het oorspronkelijke plan was om met een raket zonder bemanning op 13 februari 2019 op de maan te landen. Deze datum gaat nu niet meer lukken maar het is wel het plan om de raket in het begin van 2019 te lanceren.

En wat gaat die raket op de maan doen? Eigenlijk zijn er twee belangrijke missies. De eerste missie is om onderzoek te doen naar het magnetische veld van de maan. Maar er is ook een belangrijke tweede missie, namelijk een Israëlische vlag planten op de maan! Als dit zou lukken, dan is Israël na de Verenigde Staten, Rusland en China het vierde land dat met een raket weet te landen op de maan!

Foto: Ofer Doron, de leider van de maanmissie, geeft uitleg naast de raket die naar de maan zal gaan. Bron: Flash90

Vond je dit tof? Deel het dan!

Facebook
WhatsApp