Feest voor Ethiopische Joden

Een kleurrijk beeld zoals op de foto boven dit artikel kom je niet elke dag tegen op de promenade uitkijkend over Jeruzalem. Vandaag wordt er een bijzonder feest gevierd in Israël, namelijk het Sigd feest.

Het Sigd feest wordt gevierd door Ethiopische Joden op de vijftigste dag na Jom Kipoer (Grote Verzoendag). Eeuwenlang wist bijna niemand van het bestaan van dit Joodse feest af maar daar kwam verandering in toen een groot aantal Ethiopische Joden verhuisde naar Israël. Deze verhuizing gebeurde met name in de tweede helft van de vorige eeuw. Nadat de staat Israël was opgericht, kreeg de Israëlische overheid te horen dat er in Ethiopië mensen waren die zich aan de spijswetten en de Sabbatsrust hielden en ook de Thora in bezit hadden. Men achterhaalde dat deze Ethiopische mensen Joden waren, waarschijnlijk afstammelingen van de stam Dan. Sindsdien zijn veel Ethiopische Joden naar Israël verhuisd.

Elk jaar wordt er door deze Ethiopische Joden het Sigd feest gevierd. Het woord ‘Sigd’ betekent ‘buigen’. Tijdens het Sigd feest wordt er gevast, uit de Thora geleerd en gevierd dat God een verbond gesloten heeft met de Joden en hen de Thora gegeven heeft. Toen de Ethiopische Joden nog in Ethiopië woonden, kende het feest nog een ander onderdeel. Men trok de bergen in om te vasten en te bidden voor terugkeer naar Jeruzalem. Inmiddels hebben veel Ethiopische Joden kunnen terugkeren en nu kunnen ze het Sigd feest zelf in Jeruzalem vieren.

Foto: Ethiopische Joden bidden samen in Jeruzalem. Bron: Hadas Parush/Flash90

Vond je dit tof? Deel het dan!

Facebook
WhatsApp