Geboortekerk opgeknapt

Veel steden die voorkomen in de Bijbel bestaan nu nog steeds. Zo gaan er nog elk jaar rond deze tijd veel christenen naar de stad Bethlehem om daar kerst te vieren. Op de plek waar volgens overgeleverde verhalen Jezus was geboren, staat nu een kerk, de Geboortekerk. Deze kerk is ongeveer 1700 jaar oud en is door de tijd heen vaak beschadigd en weer opgeknapt. Op het moment krijgt de kerk ook weer een opknapbeurt.

En dat was hard nodig! Het dak van de kerk lekte, de ramen waren gebroken, de mozaïeken waren vies en de muren beschadigd. Dat het zo ver heeft kunnen komen met de kerk, komt doordat verschillende kerkstromingen samen de baas zijn over de kerk. Zo hebben de Rooms-Katholieke kerk, de Grieks-Orthodoxe kerk en de Armeense kerk allemaal een stuk van de kerk onder hun hoede. Het probleem is alleen dat de verschillende kerkstromingen elkaar niet vertrouwen, en in plaats van de kerk netjes te houden maken ze ruzie met elkaar. Door tussenkomst van andere partijen zitten de kerkstromingen nu weer een beetje op één lijn en kan de Geboortekerk weer mooi gemaakt worden.

Dat mooi maken is best wel een precies een langdurig werk, zo worden de mozaïeken met een soort tandenborstels schoongemaakt, wat natuurlijk niet erg snel gaat. Het opknappen van de kerk is erg belangrijk voor Bethlehem. De stad verdient namelijk vooral geld door toeristen die de kerk komen bezoeken. Economisch gaat het niet zo goed met Bethlehem, de stad loopt een beetje leeg. Hopelijk kan een mooie vernieuwde kerk ervoor zorgen dat er weer meer toeristen komen!

Foto bovenaan: Dienst in de Geboortekerk. Bron: Wisam Hashlamoun/Flash90
Foto onderaan: Mozaiek in de Geboortekerk. Bron: Wisam Hashlamoun/Flash90

Vond je dit tof? Deel het dan!

Facebook
WhatsApp