Grappige traditie tijdens Pesach

Morgen is al weer de laatste dag dat Joden Pesach vieren. Na Pesach begint het normale leven weer. En na Pesach krijgt ook de Arabische Israëliër Hussein Jaber heel veel geld terug van de Israëlische overheid.

Joden mogen tijdens Pesach geen gezuurd voedsel, dat is voedsel met gist, in huis hebben. Hiermee herdenken de Joden dat toen ze uit Egypte weggingen, ze ook geen tijd hadden om hun voedsel te laten rijzen. Het gebod wordt heel streng nageleefd. Voordat Pesach begint wordt het hele huis schoongemaakt van gerezen brood of voedsel met gist.

In het land Israël is er een bijzondere traditie ontstaan. Op de avond voor Pesach wordt al het gerezen voedsel dat in het land Israël aanwezig is, verkocht aan een Arabische Israëliër. Dit is al twintig jaar lang Hussein Jaber. Hij koopt het voedsel voor het super hoge bedrag van 300.000 dollar. Maar hij betaalt dit bedrag niet in één keer. Op de avond voor Pesach betaalt hij ongeveer 14.000 dollar aan de Israëlische minister van geldzaken. Daarna heeft hij een week de tijd om de rest bij elkaar te zoeken. En elk jaar is het weer hetzelfde liedje: het lukt hem niet om het bedrag te verzamelen en dus wordt na Pesach de deal geannuleerd en krijgt hij zijn 14.000 dollar weer terug. De traditie is vooral als iets grappigs bedoeld maar laat ook zien dat Joodse en Arabische Israëli’s elkaar van dienst kunnen zijn.

Vond je dit tof? Deel het dan!

Facebook
WhatsApp