Het Poerimfeest: dit moet je echt weten

Vanavond en morgen vieren de Joden het Poerimfeest. Er wordt gevierd dat het plan van Haman om de Joden uit te roeien niet doorging. Dit verhaal kun je in de Bijbel vinden in het boek Esther. Het Poerimfeest is een heel opvallend Joods feest, bijvoorbeeld omdat veel mensen zich verkleden. Wist je ook dat

… Joden zich met Poerim verkleden vanwege twee redenen? De eerste is dat Gods naam in het boek Esther niet voorkomt. Het is wel heel duidelijk dat alles in het boek Esther door God geleid wordt. Net zoals God in het boek Esther verborgen maar toch aanwezig is, verbergen de Joden zich in verkleedkleren. De tweede reden is dat het verkleden past bij de vrolijkheid van het feest.

… Joden met Poerim cadeaus aan familieleden, kennissen en armen geven? Het idee hierachter is dat iedereen van het Joodse volk moet kunnen genieten van het feest, ook de armen.

… Er met Poerim allerlei grappen uitgehaald worden? Het is een soort 1 april.

… Er met Poerim hamansoren gegeten worden? Dat zijn driehoekige koekjes gemaakt van een zoet deeg.

… Joden met Poerim naar de synagoge gaan waar voorgelezen wordt het uit boek Esther? Elke keer als ze de naam Haman horen, dan maken ze heel veel lawaai.

… Veel Joden de dag voor het Poerimfeest vasten? Esther vastte ook voordat ze de koning om genade voor het Joodse volk ging vragen.

… De Russische dictator Stalin stierf op Poerim? Deze man had plannen om in zijn land de Joden uit te roeien maar voordat dat kon gebeuren, stierf Stalin.

… Er veel wijn gedronken wordt tijdens het Poerimfeest?

… Het kortom de vrolijkste feestdag van het Joodse jaar is?

Bron foto: Gershon Elinson/Flash90

Vond je dit tof? Deel het dan!

Facebook
WhatsApp