Holocaust in Denemarken: een ander verhaal

Afgelopen week werd er in Denemarken de Holocaust herdacht. Normaal gesproken is een Holocaustherdenkingsdag heel somber en zijn de mensen erg verdrietig. In Denemarken gaat dit als enige land op de wereld iets anders. Er is daar namelijk ook iets positiefs gebeurd tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Toen de Duitsers in 1943, ongeveer op de helft van de Tweede Wereldoorlog, de Joden wilden oppakken en naar concentratiekampen wilden brengen, staken veel Denen daar een stokje voor. Zij wilden niet dat hun Joodse landgenoten door de Duitsers meegenomen werden en bedachten samen met de Joden een reddingsplan.

Het eerste onderdeel van het plan was dat bijna alle Joden uit het land gewaarschuwd werden. Velen van hen doken onder. Voor deze ondergedoken Joden was het gevaar nog niet weg, de kans was groot dat de Duitsers hen vonden. De Denen vroegen daarom aan Zweden of de Joden daarheen mochten komen. Eerste wilde Zweden dat niet maar later mocht het toch.

Toen er toestemming was van Zweden, werden er duizenden Joden op bootjes naar Zweden gebracht. Vissers, Deense politiemensen, mensen van het verzet en nog vele andere mensen hielpen mee de Joden veilig naar Zweden te brengen. Ongeveer 8000 Joden, de overgrote meerderheid, zijn op deze manier gered. Wat ook bijzonder was, is dat toen de Joden terugkwamen naar Denemarken na de Tweede Wereldoorlog, bijna al hun huizen en huisraad nog heel was. In Denemarken was de Holocaustherdenkingsdag door deze bijzondere gebeurtenissen dus ook een positieve dag.

Foto: Een Deense minister staat naast een boot die gebruikt is om de Joden te redden. Bron: Yossi Zamir/Flash90

Vond je dit tof? Deel het dan!

Facebook
WhatsApp