Holocaustherdenking in Amsterdam

Sinds 2005 wordt er elk jaar op 27 januari in veel landen de Internationale Herdenkingsdag voor de Holocaust gehouden. Op deze dag herdenken mensen de verschrikkelijke gebeurtenis van de Holocaust, waarbij er tijdens de Tweede Wereldoorlog 6 miljoen Joden zijn gedood door de Nazi’s.

Ook in Nederland vond deze herdenking afgelopen zondag plaats. Veel belangrijke mensen, zoals minister-president Mark Rutte, kwamen in Amsterdam bijeen bij het ‘Nooit meer Auschwitz monument.’ Auschwitz was een vernietigingskamp van de Nazi’s waar zij vele Joden gedood hebben. Op 27 januari 1945 werd dit kamp bevrijd door de Russen, vandaar dat ook de herdenkingsdag op deze datum plaatsvindt. Het monument bestaat voor een groot deel uit gebroken spiegels. Als je in deze spiegels kijkt, dan zie je een gebroken lucht doordat de spiegels kapot zijn. Deze gebroken lucht verwijst naar de grote gevolgen van de Holocaust. Sinds de Holocaust is niets meer hetzelfde, het is zo verschrikkelijk dat mensen dit hebben kunnen doen.

Het is heel belangrijk dat de Holocaust elk jaar herdacht wordt. Steeds minder mensen weten er namelijk van. In Engeland was een onderzoek gedaan, waaruit bleek dat 1 op de 20 mensen niet geloofden dat de Holocaust gebeurd was. Wanneer mensen niet meer van zo’n verschrikkelijke gebeurtenis weten, is er een grotere kans dat het nog een keer gebeurt. Er is namelijk nog steeds veel Jodenhaat in Europa en uit de geschiedenis weten we dat dit tot heel erge dingen kan leiden. Ook in Nederland is er haat naar Joden. In Amsterdam werd vlak na de Holocaustherdenking een Jood uitgescholden met verschrikkelijke scheldwoorden. Laten we veel voor de Joden bidden, dat God hen beschermen mag en dat haat mag overgaan in liefde.

Op de foto staat het ‘Nooit meer Auschwitz monument.’ Bron: Door Arthena – Eigen werk, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3267929

Vond je dit tof? Deel het dan!

Facebook
WhatsApp