Israëlische onderzoekers: vleermuizen kunnen door geluid weten hoe iets eruit ziet

Dieren kunnen heel slim zijn! Heel vaak komen er berichten in het nieuws waarin we kunnen lezen dat dieren meer kunnen dan we denken. Israëlische onderzoekers hebben pas ook weer iets tofs ontdekt. Ze kwamen erachter dat vleermuizen door geluid kunnen weten hoe iets eruit ziet.

Vleermuizen gebruiken echolocatie om te weten hoe ze moeten vliegen. Echolocatie houdt in dat vleermuizen met hun mond of neus een geluid maken. Wanneer de geluidsgolven van dat geluid een voorwerp raken, dan ontstaat er een echo. Deze echo kan de vleermuis horen en daardoor kan hij ook weten hoe ver weg het voorwerp nog is. Maar de onderzoekers kwamen erachter dat vleermuizen door die echo’s ook een beeld kunnen maken van hoe het voorwerp eruit zou moeten zien.

Ze testten dit uit door vleermuizen in een compleet donkere ruimte te laten vliegen. In die ruimte waren ook enkele voorwerpen. Zonder dat de vleermuizen de voorwerpen ooit hadden gezien, wisten ze hoe ze er netjes op moesten landen en hoe ze de voorwerpen moesten ontwijken. Toen onderzoekers het licht in de zaal aanzetten en de voorwerpen in plastic dozen deden (waardoor de echo’s niet meer werkten) herkenden de vleermuizen de objecten nog steeds. Blijkbaar hadden ze er al een beeld van gemaakt voor zichzelf. Heel gaaf om te zien wat voor bijzondere dingen dieren allemaal kunnen!  

Vond je dit tof? Deel het dan!

Facebook
WhatsApp