Joods nieuwjaar

“Sjana Tova!”. Dat is wat er gisteravond door Joden van over de hele wereld uitgesproken werd naar elkaar. Het betekent: “Goed Jaar!”. Gisteravond is Rosj Hasjana begonnen. Rosj Hasjana is het Joodse Nieuwjaar. Voor de Joden is het nu het jaar 5780. De jaren zijn geteld vanaf de schepping.

Letterlijk betekent Rosj Hasjana: ‘hoofd van het jaar’. Rosj Hasjana draait niet alleen om het vieren dat er een nieuw jaar is aangebroken, maar het is ook een moment waarop mensen nadenken over het afgelopen jaar en van welke dingen ze spijt hebben. Om hen hieraan te herinneren wordt er op Rosj Hasjana geblazen op de sjofar. Tien dagen na Rosj Hasjana is het Jom Kipoer, Grote Verzoendag, een dag van vergeving.

Op Rosj Hasjana worden er stukjes appel met honing gegeten. Dit verwijst naar de wens dat het komende jaar goed en zoet zal zijn. Ook soldaten van het Israëlische leger vieren Rosj Hasjana. De legerleiding had wel 30.000 kilo appels en 3000 kilo honing gekocht. Bekijk hieronder een vrolijk filmpje waarin de soldaten iedereen een goed en zoet nieuwjaar wensen.

https://www.youtube.com/watch?v=ub8TSkVa9bA

Vond je dit tof? Deel het dan!

Facebook
WhatsApp