Challes

Tijdens de sjabbatmaaltijd liggen er twee challes op tafel. Dat zijn gevlochten broden.

Dit heb je nodig:

  • een kleine bakoven
  • 750 gram meel
  • 3½ deciliter warm water
  • 2 eieren
  • 1 dessertlepel suiker
  • 1 theelepel zout
  • 1 eetlepel boter of margarine
  • 1 eetlepel droge gist
  • 1 eetlepel maanzaad

Zo maak je het:

  • Houd wat eigeel apart om er later de broden mee te bestrijken.
  • Doe meel, water, eieren, suiker, zout, boter en gist in de grote pan.
  • Kneed het geheel tot deeg.
  • Laat het mengsel 30 minuten rijzen.
  • Kneed het deeg daarna opnieuw.
  • Laat nu het deeg nog 30 minuten rijzen.
  • Verdeel daarna het deeg in zes strengen.
  • Vlecht telkens met drie strengen een brood (zie filmpje).
  • Leg beide broden op de bakplaat en laat ze 15 minuten staan.
  • Besprenkel nu de broden met water en strijk er wat eigeel over.
  • Bestrooi dan de broden met maanzaad.
  • Zet de broden gedurende 60 minuten in de oven op ongeveer 190 graden (ovenstand 5).