Tijdens de sjabbatmaaltijd liggen er twee challes op tafel. Dat zijn gevlochten broden.
Dit heb je nodig:
- een kleine bakoven
- 750 gram meel
- 3½ deciliter warm water
- 2 eieren
- 1 dessertlepel suiker
- 1 theelepel zout
- 1 eetlepel boter of margarine
- 1 eetlepel droge gist
- 1 eetlepel maanzaad
Zo maak je het:
- Houd wat eigeel apart om er later de broden mee te bestrijken.
- Doe meel, water, eieren, suiker, zout, boter en gist in de grote pan.
- Kneed het geheel tot deeg.
- Laat het mengsel 30 minuten rijzen.
- Kneed het deeg daarna opnieuw.
- Laat nu het deeg nog 30 minuten rijzen.
- Verdeel daarna het deeg in zes strengen.
- Vlecht telkens met drie strengen een brood (zie filmpje).
- Leg beide broden op de bakplaat en laat ze 15 minuten staan.
- Besprenkel nu de broden met water en strijk er wat eigeel over.
- Bestrooi dan de broden met maanzaad.
- Zet de broden gedurende 60 minuten in de oven op ongeveer 190 graden (ovenstand 5).