Honingcake wordt traditioneel gegeten op Rosj Hasjana (Joods Nieuwjaar) en op het Poerimfeest, waar hij symbool staat voor de hoop dat het nieuwe jaar zoet zal zijn.
Dit heb je nodig:
- 2 eieren
- 200 gram suiker
- 125 milliliter plantaardige olie
- 250 gram donkere vloeibare honing
- 125 milliliter warme sterke koffie
- 2,5 theelepel bakpoeder
- een snufje zout
- 1 theelepel kaneel
- 1/4 theelepel gemalen kruidnagels
- geraspte schil van 1 sinaasappel
- 300 gram bloem plus wat extra voor over het gedroogde fruit en de noten
- 40 gram gele rozijnen
- 50 gram grof gehakte walnoten of amandelen
Zo maak je het:
- De cake moet drie dagen van tevoren klaargemaakt worden!
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Klop de eieren met de suiker licht en romig.
- Roer daarna de olie, honing en koffie erdoor.
- Meng bakpoeder, zout, kaneel, gemalen kruidnagels en sinaasappelschil met de bloem.
- Roer dit door het ei-honingmengsel tot een romig beslag.
- Bebloem de rozijnen en de walnoten of amandelen om te voorkomen dat ze tijdens het bakken naar de bodem zakken.
- Roer ze vervolgens door het beslag.
- Bedek een ronde cakevorm van 24 centimeter doorsnede met vetvrij papier of aluminiumfolie, vet deze in met boter en bestrooi met bloem.
- Giet het beslag in de vorm of verdeel het in twee cakeblikken van 24 x 13 centimeter.
- Bak de grote cake 1,5 uur in de voorverwarmde oven tot hij gaar is; de twee kleinere hoeven slechts 1 uur in de oven.
(overgenomen van smulweb.nl)