Lichtjesfeest

De feestmaand december is begonnen! Gisteren heb je hopelijk een gezellige pakjesavond gehad. Nu worden etalages snel omgetoverd: Sinterklaas en zijn pieten eruit, de kerstversiering erin. Want afgelopen zondag is de Adventstijd begonnen: we tellen af naar het Kerstfeest.

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar wij van de Tov!Club vinden de periode richting Kerst altijd heel gezellig. Vooral al die lampjes en lichtjes zijn zo leuk! Maar daarvoor hoef je niet in Nederland te zijn. Ook in Israël verschijnen er overal gezellige lichtjes in december. Omdat het bijna Kerst is? Nee, de Joden vieren over een paar dagen Chanoeka. En waar wij twee dagen Kerst vieren al heel wat vinden, hebben zij maar liefst acht dagen feest!

Ken je Chanoeka? Chanoeka wordt ook wel het lichtjesfeest genoemd, want ieder Joods gezin heeft met dit feest thuis een kandelaar. Waarom? Het begon allemaal met een groot wonder. Het Joodse volk had lange tijd geleefd onder een koning die slecht voor hen is. Ze mogen van hem de God van Israël niet dienen. Hij zet zelfs afgodenbeelden in de tempel. Dat kan het Joodse volk niet accepteren! Ze komen in opstand en na een lange strijd komt de tempel weer in hun handen. Ze kunnen de God van Israël er weer dienen! Natuurlijk willen ze de kandelaar in de tempel weer aansteken. Maar er is een probleem: er is maar een klein beetje olie. Hooguit genoeg om één dag de kandelaar mee te laten branden. Maar… de kandelaar blijft maar branden. Eén dag, twee dagen, drie dagen… hij brandt acht dagen lang!

 

Wil je alles weten over Chanoeka? Lees het hier!

Lijkt het je tof zelf ook Chanoeka te vieren? Kom dan volgende week naar Lelystad! Daar word de eerste kaars van de allergrootste Chanoeka-kandelaar aangestoken. En er is natuurlijk muziek, een hapje en een drankje en gezelligheid. Neem gezellig je vader, moeder, opa of oma, buurjongen of -meisje en vrienden mee.

Ben je ook benieuwd naar andere feesten? Het nieuwste Tov!Clubmagazine is uitgekomen en staat helemaal in het teken van ‘Feest in Israël’. Je kan deze gratis krijgen! Neem snel een abonnement op het Tov!Clubmagazine of stuur ons een berichtje.

Vond je dit tof? Deel het dan!

Facebook
WhatsApp