Marcel, de zesjarige Franse verzetsheld

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zaten sommige mensen in het verzet. Dit betekent dat zij in opstand kwamen tegen de Nazi’s en bijvoorbeeld Joden lieten onderduiken of voertuigen van de Nazi’s kapot maakten. Een hele bijzondere verzetsman, of misschien kun je beter zeggen ‘verzetsjongen’ was de Franse Marcel Pinte. Marcel was nog maar zes jaar oud toen hij in het verzet zat!

Vorige week werd Marcel geëerd op de Wapenstilstanddag in Frankrijk. Wat Marcel deed tijdens de oorlog, is dat hij boodschappen overbracht naar verzetsleiders over de grens. Hij nam deze boodschappen mee onder zijn kleding en kon zo voorbij de grenscontrole glippen.

De groep waar Marcel onderdeel van was, heette Army of Shadows (leger van de schaduwen). De groep werd geleid door een generaal uit Londen. Marcel kreeg de opdrachten van zijn vader die verzetsleider was, en leiding gaf aan een verzetscentrum op een boerderij. Bij de boerderij landden kleine parachutes met voorraden voor soldaten en berichten en Marcels vader zorgde dat die op de goede plekken terecht kwamen.

Marcel was de jongste van vijf kinderen en overleefde de oorlog helaas niet. Op 19 augustus 1944 werd hij geraakt door een automatisch wapen dat per ongeluk afging. Toen er weer parachuttes bij de boerderij werden gedropt, waren die zwart in plaats van wit. Ook in Engeland wisten ze van het sterven van Marcel en hoe belangrijk hij voor het verzet was geweest. Een heel bijzondere jongen en een echte held!

Op de foto zie je Marcel met een soldaat

Vond je dit tof? Deel het dan!

Facebook
WhatsApp