Nieuwsgierig Aapje

Ken jij Curious George, ook wel Nieuwsgierig Aapje? Het aapje is wereldberoemd. Dat komt omdat hij hoofdpersoon is van een serie kinderboeken en zelfs een film over hem is gemaakt.

Nieuwsgierig Aapje bestaat niet echt. Tientallen jaren geleden is hij bedacht en is er een boek over hem geschreven door Hans en Margret. Dat was in 1940. Zoals je misschien weet, is toen de oorlog begonnen. In die oorlog zijn veel Joden om het leven gebracht.

Ook Hans en Margret waren Joods. Daarom waren ze in gevaar. Ze woonden in Parijs, in Frankrijk. De Duitsers stonden op het punt om de stad binnen te vallen. Hans en Margret hadden geen auto, dus konden niet vluchten. Of toch wel?

Ze besloten op de fiets te vluchten. Maar… ze hadden ook helemaal geen fiets. Hans heeft in één nacht tijd zelf twee fietsen gemaakt van spullen die hij in huis had. Daarmee zijn ze gevlucht, net op tijd. Ze namen een stapel van alle nieuwe verhalen over Nieuwsgierig Aapje mee.

Maar als je op de vlucht bent, ben je nog niet veilig. Op veel plekken werden ze door Duitsers tegengehouden. Ze moesten vertellen wie ze waren. Dan haalden ze de stapel verhalen en tekeningen van Nieuwsgierig Aapje tevoorschijn. Daardoor dachten de Duitsers dat Hans en Margret vast niet gevaarlijk waren.

Zo zorgden Hans en Margret ervoor dat het Nieuwsgierig Aapje kon blijven bestaan, maar zorgde het aapje ervoor dat ook Hans en Margret veilig waren. Lees je een keer een verhaal van Nieuwsgierig Aapje, of zie je er een filmpje van, denk dan eens terug aan dit bijzondere verhaal.

 

Bron: jpost.com

Vond je dit tof? Deel het dan!

Facebook
WhatsApp