Oeps, overgewicht!

Een stuk chocola in de pauze, een grote koek als je uit school thuiskomt en een lekker zakje chips ’s avonds op de bank… Heerlijk! Maar je hebt vast ook geleerd dat je nooit teveel mag snoepen. Want dan weet je wat er gebeurt. Op den duur ben je niet meer gezond en word je te dik. In Nederland zijn veel kinderen te dik. In Israël is dat niet anders.

Ieder jaar neemt het aantal kinderen met overgewicht in Israël toe. Dr. Raz van de Ariel Universiteit in Israël noemt het ‘niets minder dan een nationale ramp’. Teveel eten is namelijk niet onschuldig. Het kan een echt gevaar voor je gezondheid worden. Sommige mensen overlijden er zelfs aan.

Per stad verschilt het hoeveel kinderen er een probleem van overgewicht hebben. In Jeruzalem gaat het bijvoorbeeld om 30% van de kinderen. Dat is bijna één op de drie kinderen! Volgens de onderzoekers zorgt bijvoorbeeld genoeg geld en genoeg goed contact met mensen om je heen voor een gezonder leven.

Boodschappen in Israël kosten meer geld dan in Nederland. Veel mensen in Israël denken dat gezond eten kopen nog duurder is. Maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Bonen bijvoorbeeld zijn goedkoop én gezond.

Het echte probleem zit hem meestal niet in verkeerde maaltijden eten. De meeste kinderen in Israël worden te dik door tussendoortjes en snacks. Zulke dingen zouden op scholen niet verkocht moeten worden en in de supermarkt niet zo zichtbaar moeten zijn. Maar de kinderen moeten ook zelf leren zich bewust te zijn van wat ze eten. Net als jij natuurlijk. Morgen dus toch maar even nadenken voordat je je tanden in de chocola zet in de pauze.

Bron: Jerusalem Post

Vond je dit tof? Deel het dan!

Facebook
WhatsApp