Vraag en antwoord

Veel van jullie hebben ons vragen gesteld over de situatie in Israël. Veel kinderen zien de verschrikkelijke beelden uit Gaza en vragen zich af: hoe kan Israël dit nu doen?! Voor jullie hebben we een aantal vragen en antwoorden op deze website gezet. Lees dus snel verder.

Vraag: Waarom is Israël een oorlog begonnen tegen de mensen in Gaza?
In Gaza is de organisatie Hamas de baas. Zij willen heel Israël vernietigen. Een paar jaar geleden was er een staakt-het-vuren-bestand tussen de Hamas en Israël. Hamas heeft dit bestand niet verlengd. Israël is de strijd dus niet begonnen, maar Hamas. Daarnaast vecht Israël alleen tegen de Hamasstrijders en niet tegen de burgers van Gaza.
Israël wist al heel lang dat er duizenden wapens door de honderden tunnels die er zijn gegraven tussen Egypte en de Gazastrook werden gesmokkeld. Toch viel Israël niet aan, omdat ze wisten dat een strijd in Gaza veel slachtoffers zou kosten.

Vraag: De Palestijnen kunnen toch Israël helemaal niet aanvallen? Ze hebben helemaal geen wapens. Ze kunnen alleen maar stenen gooien. Is dat niet oneerlijk?
Op televisie zie je inderdaad vaak alleen maar jongeren die met stenen gooien. Daarnaast hoor je over zelfgemaakte raketten. Iemand vergeleek die raketten met vuurwerk. Dat klinkt niet zo gevaarlijk. Maar deze raketten doden en verwonden veel mensen in Israël. In de afgelopen acht jaar zijn er meer dan vierduizend van deze raketten op zuid-Israël afgevuurd.
Als het luchtalarm gaat, hebben de bewoners van bijvoorbeeld het stadje Sderot vijftien seconden om een schuilkelder te bereiken. Daarna slaat de raket in. Ook smokkelt Hamas steeds betere raketten Gaza binnen. Ze hebben nu raketten uit Iran. Deze raketten kunnen meer dan dertig kilometer ver komen. Steeds meer mensen in Israël lopen nu dus gevaar gedood te worden. Daarnaast zijn er tijdens het bestand onder andere vele duizenden geweren en antitankgranaten Gaza binnengesmokkeld.

Vraag: Ik heb gehoord dat Hamas Israël is gaan beschieten omdat Israël de grenzen van Gaza dichthoudt. Daarom hebben ze in Gaza geen eten.
Israël heeft de grenzen van Gaza dichtgehouden om terroristen tegen te houden die aanslagen wilden plegen in Israël. Zouden er geen aanslagen zijn, dan zouden de grenzen ook niet dicht hoeven.

Vraag: Er sterven veel meer Palestijnen dan Israëli’s, dat is toch oneerlijk?
Er sterven inderdaad meer Palestijnen. Dat heeft ermee te maken dat Israël sterker is dan Hamas. Daarnaast verschuilen de Hamasstrijders zich tussen de Palestijnse burgers. Soms sturen ze de vluchtende mensen expres richting de gevechten. Daardoor sterven er onnodig veel burgers. Het is verschrikkelijk dat Hamas dit doet, maar ze weten dat, als de mensen in de wereld deze beelden zien, ze boos worden op Israël. Daarnaast zijn de meeste Palestijnse doden geen burgers, maar strijders van Hamas.

Vraag: Vinden jullie het niet erg wat er gebeurt?
Wij vinden het verschrikkelijk. De Palestijnen lijden onder de slechte leiders van de Gazastrook. We hopen op vrede voor zowel Joden als Palestijnen.