Als je in Arabische landen een kaart van Israël wilt kopen, dan heb je een probleem. Die zijn er namelijk niet. De meeste Arabieren noemen het land namelijk niet Israël, maar Palestina. Ook op kaarten van de Palestijnen zul je de naam Israël niet tegenkomen. Ook daarop wordt heel het gebied Palestina genoemd.
Palestina?
Veel Arabieren zeggen dat Israël het land Palestina bezet houdt. Ze vinden dan ook dat Israël niet zou moeten bestaan. Het land is van de Palestijnen en niet van de Joden. Ook veel mensen in het Westen denken dat de Joden een Palestijnse staat bezet houden. Maar is dat wel zo?
Palestina is nooit een zelfstandig land geweest. Het was de naam van een gebied dat bij een ander land hoorde. Eigenlijk een soort provincie dus. Zo heeft Palestina wel vierhonderd jaar bij het Turkse rijk gehoord. Na de Turken werd Engeland in dit gebied de baas. Palestina bestond toen uit een groot gebied ten oosten en ten westen van de Jordaan.
Grenzen
De Engelsen hadden gezegd dat ze positief waren over het plan van de Joden om te gaan wonen in Palestina. Daarvoor werden afspraken gemaakt die door de Joden, Arabieren en de Verenigde Naties werden goedgekeurd. De Joden hoopten dat ze daardoor weer binnen de grenzen van het oude Israël konden gaan wonen. Maar dat was te vroeg gejuicht. Eerst besloot Engeland dat het gebied ten oosten van de rivier de Jordaan een zelfstandig land zou worden. Het werd daar voor Joden verboden om te gaan wonen. Zij mochten nu alleen nog aan de westkant gaan wonen. Maar ook daar kwam verandering in. Er werd besloten dat ook dit gebied moest worden opgedeeld: één deel voor de Arabieren en één deel voor de Joden.
Blij
Ondanks het feit dat er van het eigenlijke gebied weinig meer over was, waren de Joden toch heel blij met het gebied dat ze kregen toegewezen. De Arabieren waren het er niet mee eens en gingen in de aanval. Toch lukte het de Joden om in 1948 de staat Israël uit te roepen en stand te houden tegen de Arabische legers. Een aantal keren probeerden deze landen Israël te vernietigen, maar steeds mislukte dat. Nog steeds weigeren veel Arabische landen het Joodse land Israël te erkennen. Nu begrijp je waarom het zo lastig is om in die landen een kaart van Israël te kopen.