Palestijn en Palestina

In de Bijbel kunnen we lezen over de Filistijnen. Dit niet-Arabische volk kwam uit Kreta (Griekenland) en ging wonen aan de kust van Israël. In de tijd van de richters waren de Filistijnen soms de baas in Israël. Dat bleef niet zo. Israël werd bevrijd van de Filistijnen en na een lange tijd verdwenen ze helemaal uit het land.

Nu de Palestijnen. Zij beweren vaak dat ze afstammen van de Filistijnen. Maar de Palestijnen zijn Arabieren en kunnen dus niet afstammen van de Filistijnen. Waarom zeggen ze dit dan toch?

Palestina
Tweeduizend jaar geleden waren de Romeinen de baas in Israël. Nadat de Israëlieten een oorlog tegen de Romeinen hadden verloren, gaven de Romeinen het land een andere naam. Om de Israëlieten te pesten noemden ze het land voortaan Palestina. Deze naam deed hen denken aan hun oude vijanden: de Filistijnen.

Bijna tweeduizend jaar later waren de Engelsen de baas in Israël. Ook toen heette het gebied Palestina. In dat gebied gingen in die tijd veel Joden en Arabieren wonen. De Joden trokken weg uit de landen waar ze vervolgd werden. De Arabieren trokken naar het gebied Palestina, omdat de leefomstandigheden daar steeds beter werden. Iedereen die in het gebied Palestina woonde, werd in die tijd Palestijn genoemd. Zo heette bijvoorbeeld de krant van de Joden ‘The Palestine Post’. De Arabieren vonden de naam Palestijn maar niks, zij hadden liever dat ze gewoon Arabieren werden genoemd. Ook het land noemden ze niet Palestina.

Israël
Toen werd in 1948 de staat Israël uitgeroepen. Zo kreeg het land weer zijn oude naam terug. Na een oorlog kwam een gedeelte van het land in handen van de buurlanden van Israël: Egypte en Jordanië. De Arabieren gingen vanuit deze gebieden Israël aanvallen, totdat Israël deze gebieden veroverde in de Zesdaagse Oorlog (1967). Vanaf dat moment gingen de Arabieren die in deze gebieden leven zich Palestijnen noemen. Vooral hun leider toen, Arafat, deed dat. De Arabieren die in Israel wonen, willen gewoon Arabier genoemd worden. De Palestijnen hebben voor deze naam gekozen, omdat ze zo meer kans denken te maken op een eigen land. Is er geen volk, dan hoeft er ook geen land te komen. Daarnaast zeggen ze dus dat ze afstammen van de Filistijnen. Zo lijkt het alsof ze daar al heel lang wonen.