Westelijke Jordaanoever

De Westelijke Jordaanoever is een gebied in Israël waar veel Palestijnen wonen. Daarom vinden veel mensen dat de Palestijnen daar een eigen land moeten krijgen. Samen met de Gazastrook, een klein gebied aan de Middellandse Zee, zou dit een Palestijnse staat moeten worden. Nu komt de naam Westelijke Jordaanoever niet in de Bijbel voor. In de Bijbel heet dit gebied Judea en Samaria.

Na de Tweede Wereldoorlog viel Jordanië haar buurland Israël aan. Het gebied dat ze toen veroverden, werd vanaf dat moment de Westelijke Jordaanoever genoemd. Jordanië lag aan de ene kant van de rivier de Jordaan, het gebied dat ze veroverd hadden aan de andere kant, de westkant. Nu denk je bij een oever aan een smal stuk grond, maar dat is hier niet het geval. Het gaat om een groot gebied dat wel veertig kilometer breed is. Daarom is de naam ‘oever’ een beetje vreemd.

Toch wordt deze naam steeds meer gebruikt, zelfs nadat Israël het gebied op Jordanië had veroverd. Dat komt omdat de naam Judea ‘land van de Joden’ betekent. Je snapt wel dat het dan moeilijk wordt om daar een ander (Palestijns) land te vestigen. Ook Samaria is echt een Bijbelse naam. Nu vinden veel mensen dat er geen Joodse mensen in de Westelijke Jordaanoever mogen gaan wonen. Ze zeggen dat dat niet eerlijk is voor de Palestijnen. Toch was dit gebied eerst aan de Joden beloofd. Zelfs het gebied dat nu het land Jordanië is, was bedoeld voor de Joden om daar te gaan wonen. Maar dat is nu dus allemaal anders. Toen het land Jordanië werd gesticht, mochten daar helemaal geen Joden meer gaan wonen. En nu dus ook niet meer in Judea en Samaria.