Geboorte

Heb jij een naam? Rare vraag, zul je misschien denken, natuurlijk heb je een naam! Dat heeft toch iedereen? Oké dan, andere vraag. Wat betekent je naam? Hm, dat is wat moeilijker. Van veel namen weet je niet gelijk wat ze betekenen. Er zijn boeken waar je in op kunt zoeken wat je naam betekent of je kan het gemakkelijk via Google vinden. Maar zelfs dan weet je het soms niet zeker. Vaak krijg je verschillende antwoorden.

Je moet maar eens aan je ouders vragen waarom ze voor jouw naam hebben gekozen. Misschien is er iemand in de familie naar wie je bent vernoemd. Of ze vinden jouw naam heel mooi klinken. Het kan ook zijn dat ze een naam uit de Bijbel hebben gekozen. Toen je geboren werd, lieten je ouders iedereen je naam weten door een geboortekaartje te sturen.

Joodse mensen die in Nederland wonen, krijgen vaak twee namen: een Nederlandse en een Hebreeuwse. De Nederlandse naam is dan hun roepnaam. De Hebreeuwse naam gebruiken ze bij officiële gebeurtenissen. Bijvoorbeeld als ze gaan trouwen.

Joodse jongens krijgen hun Hebreeuwse naam tijdens de brit mila. Brit mila betekent ‘verbond van de besnijdenis’. De besnijdenis is een teken van het verbond dat de Here God met Zijn volk Israël sloot. Als het jongetje acht dagen oud is, wordt hij besneden. Dat doet niet zoveel pijn omdat het kindje plaatselijk is verdoofd. Na de besnijdenis wordt de Hebreeuwse naam van het jongetje bekendgemaakt.

Meisjes worden natuurlijk niet besneden. Toch wordt er voor hen ook een feest georganiseerd waarop de naam bekend wordt gemaakt. Dat kan in de synagoge of thuis gebeuren. Er wordt een zegen gebeden voor het meisje en haar naam wordt bekend gemaakt. Daarna is er, net als bij de brit mila, een feestmaaltijd.

Hoe Joden een naam kiezen? Vaak wordt er een naam gekozen uit de Bijbel. Zo zijn Levi, Binjamin (Benjamin) en Chawa (Eva) veel voorkomende namen. Wat ze nooit zullen doen, is een naam kiezen van iemand uit de familie die nog leeft. Wel vernoemen ze soms hun kinderen naar overleden familieleden. Sommige Joodse namen komen van Hebreeuwse woorden, bijvoorbeeld woorden uit de natuur. Zo betekenen Ilana boom, Arje leeuw en Sjosjanna roos.