Trouwen

Zelf zul je nog wel niet getrouwd zijn, maar je hebt vast wel eens een trouwerij meegemaakt. Meestal is dat een groot feest. Alles is mooi versierd en de bruid en de bruidegom zien er op hun best uit. Je trouwt tenslotte niet elke dag! Een Joodse bruiloft lijkt veel op andere bruiloften. Toch zijn er ook een aantal dingen anders. Kijk maar eens mee.

Choepa De choepa is een soort afdakje. Daar staan de bruid en de bruidegom onder tijdens de huwelijksceremonie. De choepa is gemaakt van vier stokken met daaroverheen een kleed van stof. Soms wordt daarvoor een gebedsmantel gebruikt. De stokken worden versierd met bloemen en blaadjes. De choepa lijkt net een tent. Als je gaat trouwen, ga je samen onder één dak wonen. Daarom staat het bruidspaar onder de choepa.

Trouwringen De ringen zijn meestal gemaakt van goud. Er mogen geen juwelen op zitten. De ring moet namelijk helemaal rond en gaaf zijn. Zo moet ook het huwelijk zijn: zonder einde of onderbreking. Als ze de ring aan elkaar geven zegt de bruidegom: ‘Zie, door deze ring ben jij in heiligheid met mij getrouwd volgens de wet van Mosje (Mozes) en Jisraël (Israël).’

Ketoeba Al meer dan tweeduizend jaar tekenen Joodse mensen die gaan trouwen een ketoeba. Dat is een soort contract. Ze beloven daarin goed voor elkaar te zorgen en samen een Joods gezin te vormen. Naast het bruidspaar zetten ook twee getuigen en de rabbijn hun handtekening eronder. De ketoeba wordt tijdens de huwelijksceremonie hardop voorgelezen.

Sjeva berachot Een belangrijk deel van de trouwdienst is het uitspreken van zeven gebeden. In het Hebreeuws heet dat de sjeva berachot. Degenen die het voorlezen, danken God en vragen om vreugde en blijdschap voor het bruidspaar. Daarna neemt het paar een slokje wijn en zegent de rabbijn de bruid en de bruidegom.

Gebroken glas De bruidegom neemt een glas dat in een doek is gewikkeld. Dat legt hij op de grond en trapt hem stuk. Daarmee denkt het bruidspaar aan de verwoeste tempel. Zelfs op zo’n vrolijke dag als een trouwdag willen ze daar even bij stilstaan. Als dat is gebeurd, roept iedereen: mazzel tov! Goed geluk!