Ontdekking Israëlische onderzoekers: horende bloemen

Dat mensen en dieren kunnen horen, dat wisten we al. Maar nu hebben Israëlische onderzoekers van de universiteit van Tel Aviv een heel interessante ontdekking gedaan. Ze ontdekten dat een bepaalde bloem, de Teunisbloem, ook kan horen! Hij kan horen als er een bij op hem afkomt. Als reactie op de naderende bij, zorgt de bloem ervoor dat zijn nectar binnen drie minuten heel zoet wordt.

De onderzoekers vonden natuurlijk geen echte oren op de bloem. Ze ontdekten dat de bloemblaadjes van de bloem de oren van de bloem zijn. Wanneer er een bij langskomt, dan gaan de bloemblaadjes een beetje trillen door de geluidsgolven afkomstig van de flapperende vleugeltjes. De bloemen reageren alleen op het geluid van vleugeltjes, niet op andere geluiden.

Voor een bloem is het heel handig als hij de bij kan horen. Hij kan dan namelijk extra zoete nectar maken waardoor hij extra aantrekkelijk is voor de bij. Bijen zorgen ervoor dat bloemen zich goed kunnen voortplanten. Bijen nemen namelijk het stuifmeel van de ene bloem mee naar de andere bloem die dat stuifmeel nodig heeft om zich te kunnen voortplanten. Onderzoekers dachten ook dat geluiden die mensen maken er misschien voor kunnen zorgen dat de bloem minder goed kan horen. De volgende keer als je langs een bloem loopt dus voor de zekerheid heel zachtjes zijn :p

Foto: De Teunisbloem. Bron: Omer Mesinger/Flash90

Vond je dit tof? Deel het dan!

Facebook
WhatsApp