Rosj Hasjana: waarom twee dagen feest?

Vandaag en morgen vieren joden over de hele wereld Rosj Hasjana, het joodse Nieuwjaar. In Nederland en bijna alle andere landen van de wereld duurt Nieuwjaar één dag. Joden vieren daarentegen twee dagen feest! Heb je je wel eens afgevraagd waarom dat is?

Rosj Hasjana vindt plaats op de eerste en twee dag van de zevende maand van het jaar, de maand Thisrei. Hoewel in de Bijbel, in Leviticus 23:24, staat dat de joden één rustdag/gedenkdag moeten houden, hebben de joden daar in de loop van de tijd twee dagen van gemaakt. Volgens de Talmoed (een boek waarin Rabbijnen uitleggen hoe joden moeten leven) is dit gebruik ontstaan in de tijd van de profeten.

In de tijd van de profeten gebruikten de mensen nog geen kalender om zeker te kunnen weten wanneer een nieuwe maand begon. Mensen vierden het begin van de nieuwe maand pas als er getuigen waren geweest die de nieuwe maan hadden gezien. De mensen rekenden wel uit wanneer het logisch was dat de nieuwe maand zou beginnen. Op basis van die berekening stelden de mensen ook vast wanneer het logisch zou zijn dat het nieuwe jaar zou beginnen. Op die dag vierden ze dan het nieuwjaarsfeest. Het kon alleen wel voorkomen dat er pas op de volgende dag getuigen waren die de nieuwe maan gezien hadden. Als dat zo was, werd de volgende dag ook het nieuwjaarsfeest gevierd. In de loop van de tijd zijn de joden standaard twee dagen feest gaan vieren.

Jammer dat er in Nederland geen twee dagen nieuwjaarsfeest zijn hè?

Vond je dit tof? Deel het dan!

Facebook
WhatsApp