Sphring! Zits!

Spring! Zit! Af! Als je zelf een hond hebt of als je iemand kent met een hond, dan herken je deze bevelen vast wel. Maar wat zou er eigenlijk gebeuren als je de hond opeens in een andere taal zou gaan bevelen? De meeste honden zullen het niet in één keer begrijpen maar je kunt honden veel leren en vast ook wel een nieuwe taal. En dat moet hondentrainer Miguel Rodriguez ook gedacht hebben!

Miguel Rodriguez geeft samen met Jiddist Leyzer Burko in het Centrale Park van New York een cursus Jiddisch aan honden en hun baasjes. De Jiddische taal is een mengeling van Duits, Hebreeuws en Aramees. Vroeger werd deze taal gesproken door miljoenen Joden uit Oost-Europa. Tegenwoordig wordt het bijna alleen nog gesproken door ultraorthodoxe Joden.

Maar waarom zou je eigenlijk Jiddisch aan je hond willen leren? Volgens de mensen die de cursus organiseren zijn er een aantal voordelen. Als je een hond bevelen leert in een andere taal dan de taal die hij dagelijks hoort, dan zal hij sneller geneigd zijn te luisteren naar de bevelen. Een tweede voordeel is dat de Jiddische taal op deze manier weer meer tot leven komt. En daarbij maakt het veel Joodse mensen heel blij als ze Jiddisch kunnen spreken. En wat is er nou beter voor een hond dan een blij baasje?

Vond je dit tof? Deel het dan!

Facebook
WhatsApp