Tefilin goed voor de gezondheid

Je hebt er vast wel eens foto’s van gezien: Joodse mannen met zwarte riemen om hun armen gedraaid. Deze zwarte riemen worden tefilin genoemd en worden door volwassen Joodse mannen gedragen tijdens het ochtendgebed. Op de zwarte riemen is een klein zwart doosje met daarin een Bijbeltekst vastgemaakt. Op die manier voldoen de Joodse mannen aan het gebod uit Deuteronomium 11:18. In dat gebod staat dat Gods woorden als een teken op de hand (en het hoofd) gebonden moeten worden. Uit onderzoek is nu gebleken dat de tefilin goed zijn voor de gezondheid!

Wanneer de zwarten riemen dagelijks strak om de armen gebonden worden, kan het bloed beter stromen. Dit zorgt ervoor dat je een minder grote kans hebt op een hartaanval dan mensen die dat niet doen. Uit eerder onderzoek was al gebleken dat godsdienstige Joodse mannen minder vaak een hartaanval kregen dan andere mensen en nu weten de onderzoekers waarom.

Vaak wordt het ombinden van de tefilin als onprettig gezien, het zit namelijk best strak. Toch doen Joden dit graag om God te eren en nu blijkt het ook nog eens een voordeel te hebben! Het is wel moeilijk om het ombinden van de tefilin standaard voor te schrijven aan mensen die een grote kans hebben op een hartaanval. Je weet namelijk nooit wanneer een hartaanval precies komt. En als je het niet doet voor God, dan gaat het waarschijnlijk heel lastig worden om het vol te houden de tefilin elke dag opnieuw om te doen.

Foto: een orthodoxe Joodse man bestudeert de Thora en draagt de tefilin en het gebedskleed. Bron: Nati Shohat/FLASH90

Vond je dit tof? Deel het dan!

Facebook
WhatsApp