Tekstdoeken Redders in Nood

Doeken uit de tentoonstelling Redders in Nood

Tekstdoek 1. Op dit doek lees je hoe de Jodenvervolging in de vorige eeuw opkwam en steeds erger werd.
Tekstdoek 2. Een doek over de Kristallnacht.
Tekstdoek 3. Op dit doek zie je hoe de maatregelen tegen de Joden met de tijd steeds meer en erger werden.
Tekstdoek 4. Op dit doek vind je de bijzondere verhalen van vier kinderen die ontsnapt zijn uit de deportatieplaats de Hollandse Schouwburg.
Tekstdoek 5. Een afbeelding van de Hollandsche Schouwburg.
Tekstdoek 6. Op dit doek lees je over het verzetswerk van Laurens Abercrombie, een Nederlandse verzetsheld met enorm veel moed en durf.
Tekstdoek 7. Door het werk van Prof. van Hulst en een aantal Joodse mensen, konden er rond de 700 kinderen ontsnappen uit de Schouwburg.
Tekstdoek 8. De familie Ten Boom is wereldberoemd geworden door hun verzetswerk. Lees op dit paneel over hun geschiedenis.
Tekstdoek 9. Op dit paneel lees je over het bijzondere verhaal van Betsie ten Boom, de zus van Corrie.
Tekstdoek 10. Lees op dit paneel over de Joodse geschiedenis van Nijkerk en over verzet dat vanuit Nijkerk werd georganiseerd.
Tekstdoek 11. Dominee Overduin was de spil in het verzetsnetwerk van Enschede. Lees op dit doek over zijn bijzondere verhaal.
Tekstdoek 12. In het verzet van Enschede nam ook Dick Mos een belangrijke rol in. Door zich voor te doen als hondenbelastingambtenaar kon hij veel Joden redden.
Tekstdoek 13. Een grote verzetsheld die lange tijd onbekend is gebleven, is Jan Zwartendijk, die aan het begin van de oorlog consul was in Litouwen. Lees op dit paneel zijn indrukwekkende verhaal.
Tekstdoek 14. Zonder het werk van de Japanse consul Sugihara zou het werk van Jan Zwartendijk voor niets zijn geweest. Lees op dit paneel over de moedige Japanner.
Tekstdoek 15. Door het werk van Jan Zwartendijk en Sugihara, lukte het een complete Yeshiva te ontsnappen uit Litouwen. Op dit paneel lees je over de reddingsactie en bovennatuurlijke hulp.
Tekstdoek 16. Ook na de oorlog was het voor Joden niet makkelijk in Nederland. Lees op dit doek voor welke uitdagingen ze kwamen te staan.
Tekstdoek 17. Nog steeds is er weerstand tegen Israël, daarover lees je op dit doek.
Tekstdoek 18. Gelukkig is er een plek waar Joden niet bang hoeven te zijn voor antisemitisme. Er is nu een Thuisland.
Tekstdoek 19. Op dit paneel zie je hoe venijnig antisemitisme is.
Tekstdoek 20. Op dit paneel enkele cijfers over verzet en verraad tijdens de oorlog.

Klik hier om de tekstdoeken aan te vragen.