Tsunamiwaarschuwing

Wel eens van een tsunami gehoord? Misschien weet je niet wat het is. Dat is niet zo gek, want het is een Japans woord. Best moeilijk dus!

Een tsunami kan ontstaan na een aardbeving. Geen gewone aardbeving, maar een beving van de zeebodem. Je kan je voorstellen dat het water dichtbij de beving ook gaat trillen. Daardoor kunnen er heel grote golven ontstaan. Vaak vormen deze samen één grote golf. Een vloedgolf noemen we dat. Als deze naar de kust komt, kan het grote problemen veroorzaken. Zo’n golf is zo groot dat hij het land op kan en grote overstromingen geeft! Een andere naam voor deze vloedgolf is tsunami.

Een tsunami komt lang niet overal voor. In Nederland kan het bijvoorbeeld niet gebeuren. Maar in Israël… daar blijkt het wel te kunnen! Gelukkig gebeurt het niet vaak. De laatste keer was in 1956, maar die gaf geen schade. De laatste keer dat er een tsunami was mét schade, is veel langer geleden.

Toch is het belangrijk er rekening mee te houden dat er zo maar weer een tsunami kan zijn. Als je deze zomer aan het strand in Tel Aviv ligt, kan het daarom zomaar zijn dat je opvallende, driehoekige borden ziet staan. Tsunamiwaarschuwing! Deze borden worden langs de hele kust van Israël geplaatst. Let er maar eens op als je het land een keer bezoekt!

Vond je dit tof? Deel het dan!

Facebook
WhatsApp