Vrijdag, een heel bijzondere dag in het Jodendom

Vandaag is het vrijdag en dat is een speciale dag voor het Joodse volk. Op vrijdag begint in de avond namelijk de bijzonderste dag van de week: sabbat.

Het woord ‘sabbat’ komt van het Hebreeuwse woord ‘sjavat’ en dat betekent: ophouden of opnieuw ademen. De sabbat loopt van zonsondergang op vrijdagavond tot zonsondergang op zaterdagavond. Tijdens de sabbat wordt er niet gewerkt, het is een rustdag. Dit heeft God zo geboden in de Bijbel.

In de Bijbel staat niet hoe de sabbat precies gevierd moet worden. Wat buiten twijfel staat, is dat de sabbat een feestdag is! De meeste Joden vieren de sabbat door op vrijdagavond met het gezin te eten en te drinken. Op tafel liggen twee gevlochten broden. Door deze broden wordt men herinnerd aan de tocht door de woestijn na de bevrijding uit Egypte. Toen gaf God in de woestijn op vrijdagochtend voor twee dagen manna zodat men op de sabbat geen manna hoefde te rapen. Op zaterdag gaat men naar de synagoge en komen er vaak familie en vrienden op bezoek. De sabbat is een mooie en vreugdevolle dag!

Vond je dit tof? Deel het dan!

Facebook
WhatsApp