Waarom slaap belangrijk is

Heb jij ook wel eens dat je eigenlijk naar bed moet, maar dat je echt geen zin hebt? Misschien vraag je wel eens aan je ouders waarom je eigenlijk naar bed moet en waar slaap nou goed voor is… Op die laatste vraag hebben Israëlische onderzoekers een antwoord gevonden.

Mensen weten altijd al dat slaap belangrijk is om je goed en fit te voelen. Maar wat mensen nog niet wisten, is waarom je uiteindelijk sterft als je een heel lange periode achter elkaar niet slaapt. Israëlische onderzoekers probeerden hier een antwoord op te vinden door zebravissen te bestuderen. Wanneer zebravissen jong zijn, dan zijn ze helemaal doorzichtig. De hersenen van de visjes kunnen dan heel goed bestudeerd worden en dat is wat de onderzoekers deden.

Ze ontdekten dat wanneer de visjes sliepen, het DNA in de zenuwcellen hersteld kon worden. DNA bestaat uit een soort informatiestrookjes in de cellen van je lichaam. Die informatiestrookjes laten aan de cellen weten wat ze voor het lichaam moeten maken. Overdag wordt het DNA door allerlei dingen beschadigd zoals bijvoorbeeld door het zonlicht. Dit beschadigde DNA wordt in de nacht weer hersteld. De onderzoekers vergeleken het herstel van het DNA met het opknappen van een weg. Een weg wordt het liefst ’s nachts opgeknapt omdat er dan weinig verkeer over rijdt en er veel tijd is om alles netjes te maken. Slaap kan je vergelijken met rust op de weg. Als je slaapt zijn er in je lichaam weinig prikkels. Op die manier kan het DNA in alle rust hersteld worden.

Mocht het niet lukken om in slaap te komen, dan kun je altijd nog de Israëlische app Dayzz proberen die je tips geeft voor een goede nachtrust 🙂

Vond je dit tof? Deel het dan!

Facebook
WhatsApp