Werk van levensbelang

Een tijdje geleden stond in de Israëlische krant Jeruzalem Post een heel mooi artikel over een bijzondere man. De man was rabbi Yeshayahu Heber uit Israël. De rabbi werd een aantal jaren geleden van het ene moment op het andere moment doodziek. Snel werd hij opgenomen in het ziekenhuis en daar kwamen ze erachter dat zijn nieren het niet meer deden.

De rabbi werd aan een apparaat gelegd dat de werking van zijn nieren overnam. Het liggen aan zo’n apparaat is pijnlijk, duurt erg lang en moet meerdere keren per week. Een oplossing hiervoor is dat de persoon een donornier krijgt. Iedereen heeft normaal gesproken twee nieren waarvan er één gemist kan worden. Een donatie van een nier houdt in dat iemand één van zijn twee nieren aan iemand anders geeft waarvan de nieren niet meer werken. Gelukkig kreeg de rabbi een nier van één van zijn vrienden en kon hij genezen.

In de periode dat de rabbi in het ziekenhuis lag, ontmoette hij een jongeman van 19 jaar, Pinchas, waarvan de nieren ook niet meer werkten. Ook Pinchas had een donornier nodig maar het leek erop dat niemand hem wilde helpen. Toen de rabbi zelf weer gezond was, beloofde hij aan Pinchas een nier voor hem te zoeken. Ondanks dat veel mensen hem voor gek verklaarden, trok de rabbi de Jeruzalemse wijken in op zoek naar een donor. Uiteindelijk vond hij er één maar helaas was het net de laat voor Pinchas.

Na de begrafenis van Pinchas besloot de rabbi zijn leven een andere kant op te sturen. Hij stopte met zijn baan als schooldirecteur en ging fulltime op zoek naar donoren. In zijn eerste jaar vond hij 4 donoren maar tot en met nu zijn er wel 600 donoren gevonden! Heel veel levens zijn gered, mede door het mooie werk van de rabbi.

Vond je dit tof? Deel het dan!

Facebook
WhatsApp